Fire unge dramatikere

Debutanter 2023

2023

I debutantprogrammet har vi invitert fire unge dramatikere til å delta i et utviklingsløp som går gjennom hele 2023.

Frida Bjørnland (f. 1995)

Frida Bjørnland er skuespiller og fikk sin bachelorgrad fra NSKI høyskole våren 2020. Høsten 2020 debuterte hun på Åarjelhsaemien teater i oppsetningen Giedtine – hvem eier vinden?, som var et samarbeid med Nordland Teater. Frida har i tillegg en PPU i Drama- og teaterkommunikasjon fra OsloMet, og jobber nå som formidler ved Teknisk Museum.

Frida har skrevet stykket The Big Rip.

Jo er en 15-åring som har stukket av hjemmefra og flyttet ut i skogen alene. Når ting blir for vanskelig åpner Jo boka si om Mars, og flykter til det øde ørkenlandskapet. Etter hvert viser Mars seg å ikke være det fredfulle gjemmestedet Jo har trodd. Iben dukker opp i skogen på jakt etter en bortkommen kanin, og oppdager teltet til Jo. Kan det skjøre vennskapet de former hjelpe Jo til å finne svar på alle de vonde spørsmålene? Kanskje blir det lettere å være på jorda når man er sammen om det?

JO
Før så mente jeg at kjærlighet er bortkastet tid, for det blir bare borte til slutt uansett. Men nå tenker jeg at kjærlighet må vel være litt som energi, og det blir aldri borte, det blir bare omdannet til noe annet.

Iben smiler og nikker.

IBEN
Kan jeg ta på deg?

Frida Bjørnlands tekst er en leken og fantasifull historie full av humor og overraskelser som også bunner i et ektefølt emosjonelt alvor. Teksten er beregnet på et ungt publikum.

Du kan kontakte Frida på e-post.

Fotograf Tøri Gjendal

Fotograf Tøri Gjendal

Kristine Brusdal (f. 1999)

Kristine Brusdal er skuespiller utdannet fra Westerdals Høyskolen Kristiania og studerer nå dramatikk/dramaturgi på Stockholms Konstnärliga Högskola.

Kristine har skrevet stykket Ikke et sånt barn.

En mor våkner av en telefon om natten. Den flinke, snille datteren hennes har tatt en overdose. Venteværelset på sykehuset blir til en slags drømmeverden, hvor forventningene mellom datter, mor og mormor stilles mot hverandre. De prøver alle å forstå hva som har skjedd, men blir dratt inn i en kamp om skyld, perspektiv og egen identitet. Hvem bestemmer hva som har skjedd? Hva gjør man med et barn man ikke forstår? Hva er en god nok mor? Kan traumer gå i arv? Er det vi ikke husker også en del av oss?

EN MOR
Det har da ingenting å si
om du er god til å spille piano
eller ei.
Det var bare det.
Det var det jeg lo av.
….
Du kan ikke
altså du kan jo ikke redde jorden
fra klimakatastrofe
ved å være god til å spille piano!

Kristine Brusdal har skrevet et stykke som med skarphet og humor gjennomskuer uforenlige forventninger mellom tre generasjoner kvinner.

Du kan kontakte Kristine på e-post.

Fotograf Tøri Gjendal

Fotograf Tøri Gjendal

Kirsti Heitmann (f. 1994)

Kirsti Heitmann er skuespiller fra The Liverpool Institute of Performing Arts. Hun har også deltatt i utviklingsprogrammet UREDD hvor hun skrev stykket Lucid, og ble tildelt The Nordic Fringe Award for stykket Momo and the inevitable decay of the house in the forest.

Kirsti har skrevet stykket Utenomjord.

For fem år siden forsvant Thomas sporløst. Søsteren Evelyn holder hardt i håpet om at han har forlatt jordkloden sammen med romvesen, slik han alltid drømte om. Hun snakker til ham hver kveld på hans gamle piratradio. Når hun finner en minnepinne med en mystisk beskjed som bekrefter at Thomas hadde en plan, begynner merkelige ting å skje. Minnepinnen kortslutter hele bygda, og militæret dukker opp for å undersøke den gamle gruva. Er det noe inni fjellet? Kan Thomas ha kommet tilbake?

Nå har jeg sittet her i snart fem år. Og snakket ut i ingenting. Fem år er ingenting i universet. Melkeveien har en bredde på cirka 100,000 lysår. Tiden skal visstnok lege alle sår.
Jo dypere du reiser ut i universet, jo lengre blir distansen mellom oss, både i rom og i tid. Men radiobølger, de kan reise langt.

Kirsti Heitmann har skrevet et stykke om ensomhet, sorg og tilhørighet, med dukker, piratradioer og romskip.

Du kan kontakte Kirsti på e-post.

Fotograf Tøri Gjendal

Fotograf Tøri Gjendal

Hannah Adolfsen Fjeldbraaten (f. 2004)

Hannah går på Solbakken Folkehøgskole. Hun har skrevet manus for Den Unge Scene, og er med i årets antologi fra UNG TEKST. I tillegg har hun deltatt i ulike tv- og filmproduksjoner.

Hannah har skrevet stykket Undergangsvann.

Janne har låst seg inne i leiligheten sin. Hun vanner plantene, tar inn klesvasken, får med seg Dagsrevyen og skifter på sengen. Den gamle og Barnet snakker begge til henne, men de er mer til irritasjon enn hjelp. At Parasitt-Britt som jobber på Kiwi har begynt å komme innom gjør heller ikke så mye med følelsen av ensomhet. Men når Janne en dag får beskjed fra legen om at hun har en dødelig svulst i hjernen, så bestemmer hun seg for at det ikke er noe hun har tenkt å finne seg i. I stedet legger hun ut på en reise i det store, dype havet for å finne en udødelig manet slik at hun kan tilintetgjøre tilintetgjørelsen.

JANNE
Legen sa at jeg er dødssyk og at jeg er på vei mot livets ende og at den veien ikke er særlig lang engang den er i grunnen så kort at det knapt kan kalles en vei mer et overgangsfelt mot slutten at jeg går i full hastighet på grønn mann mot tilintetgjørelsen.

Hannah Adolfsen Fjeldbraaten har skrevet en underfundig tekst om eksistensielle spørsmål. Stykket har et språk som rommer både visuell og tekstlig poesi, så vel som befriende humor.

Du kan kontakte Hannah på e-post.

Fotograf Tøri Gjendal

Fotograf Tøri Gjendal

Hva leter du etter?

Få med deg hva som skjer på Unge Viken Teater