Av Thomas Møller

Nettverksmøte i Helsinki

Det første nordiske nettverksmøtet fant sted i Helsinki 20-22. mars 2023.

De tre partnerne i dette prosjektet, Unga Klara (Sverige), Svenska Teatern (Finland) og Unge Viken Teater (Norge) er alle foregangsfigurer i sine respektive land når det gjelder å utvikle og produsere teaterforestillinger for det unge publikummet. Ved å dele erfaringer og bygge broer av kunnskap, har vi som mål å styrke det nordiske nettverket generelt, men også styrke våre egne organisasjoner og våre veier videre.

Besøket i Helsinki startet med en hyggelig mottakelse på Svenska Teatern, før vi tok fergen over til Sveaborg. Her fikk vi møte Gitte Wille og Geir Lindahl fra Nordic Culture Point. Det er støtte fra dem som har muliggjort dette samarbeidet. Nå ønsket de å høre mer om våre organisasjoner og mulige planer for fremtidig samarbeid.

 

Viktig samtaleforum

Den første ettermiddagen ble avsluttet med Scenmåndag – Svenska Teaterns eget samtaleforum, hvor følgende ble diskutert:

Hva er scenekunstens rolle i en kompleks samtidsverden? Hva slags historier ønsker vi å gi barn og unge i dag? Hvordan finner vi ut hva som er relevant for vårt unge publikum og hvordan skaper vi kontakt med målgruppene?

GJESTER:

  • Farnaz Arbabi, kunstnerisk leder ved Unga Klara
  • Kari Ramnefjell, kunstnerisk leder ved Unge Viken Teater
  • Matti Raita, kunstnerisk leder ved Unga Teatern

MODERATOR: Eva Kela

Se opptak av samtalen her. 

 

Åpent teaterseminar

Den andre dagen startet med en inspirerende omvisning på Svenska Teatern og nettverkssamtaler. På ettermiddagen var det duket for et barneteaterseminar, som ble strømmet online. Seminaret tok for seg betydningen og relevansen av barne- og ungdomsteater i Norden:

Vi diskuterer mangfold og representasjon sammen med Sveriges og Norges ledende barne- og ungdomsteatre; Unga Klara og Unge Viken Teater. Seminaret retter seg mot personer som jobber i teaterbransjen.

GJESTER:

  • Julian Owusu, danser og pedagog
  • Farnaz Arbabi, kunstnerisk leder ved Unga Klara
  • Kari Ramnefjell, kunstnerisk leder ved Unge Viken Teater
  • Joachim Thibblin, teatersjef ved Svenska Teatern

MODERATOR: Noona Leppinen, teaterpedagog ved Svenska Teatern

Se opptak av seminaret her.

 

Sammen er vi sterkere

Den siste dagen ble avsluttet med et internt seminar sammen med de kunstnerisk ansatte på Svenska Teatern. Her fikk vi satt søkelys på og diskutert viktige temaer som finansiering av scenekunst for barn og unge, målgruppearbeid og kulturpolitikk i de tre nordiske landene.

Hva leter du etter?

Få med deg hva som skjer på Unge Viken Teater