Hva gjør du når skrivesperra treffer deg som en orkan?  

Kan det lønne seg å skru opp musikken? Eller å gå 13 mil på ski? Hvis du også misliker synet av en blinkende markør, fortvil ikke! Vi gir deg ni knallgode skrivetips som hjelper! 

Demian Vitanza, forfatter, dramatiker og redaktør for Unge Viken Teater Antologien 22-23

1. La deg inspirere av andre!
Det beste stedet å lete etter inspirasjon er blant andre kunstnere. Les noe noen andre har skrevet, se forestillinger, filmer, les bøker og se om det setter i gang prosesser i deg selv.

2. Skru opp musikken!
Når man sitter alene og skriver, må man noen ganger manipulere seg selv litt. Jeg liker å sette på musikk på høretelefonene, gjerne noe uten sang, bare musikk. Når volumet er høyt nok, hender det at sperrene forsvinner.

3. Kriser kan inspirere! 
Det siste, men kanskje viktigste tipset, er å gjøre skrivesperren til din beste venn. I mine skriveprosesser, kommer det nesten alltid en krise. Jeg har innsett at krisene har noe å fortelle meg. Og de gjør alltid at jeg må finne på noe enda bedre, de pusher meg ut i noe jeg ikke ville ha gjort hvis jeg ikke hadde møtt denne krisen. Så ethvert hinder er på en måte læremester – også skrivesperren. Så jeg prøver å tenke positivt og være glad når det stopper opp: Yes, nå er det noe jeg skal lære her!

 

Hilda Levin, dramaturg Unge Viken Teater

1. Skriv litt og ofte
Hvis du skriver jevnlig i korte puljer samler du mye materiale, og vil finne gullkorn til videre inspirasjon. En god start kan derfor være å sette av 10 minutter hver dag til å skrive om hva som helst. Selv om mye blir til ingenting, finner du frem til flere gullkorn enn hvis du ikke hadde skrevet i utgangspunktet! Du pusher deg til å skrive deg frem til inspirasjon, men kommer den ikke sitter du ikke så lenge at det blir tungt. Du vil også holde skriving som uttrykksmåte varm, og vil lettere finne ordene når du blir inspirert til å skrive noe større.

2. Skriv som forbildet ditt!
Er det noen du skulle ønske at du skrev som? Lat som at du er dem når du skriver! Plutselig flyter ordene av gårde og kritikeren på skulderen må bli stille, fordi det er jo ikke en gang dine egne ord! Kanskje er det ikke helt ditt språk enda – men det kan det bli! Ønsker du å kunne uttrykke deg på en spesiell måte, er det sikkert fordi det gir gjenklang hos deg. Da kan det også bli naturlig etter hvert.

3. Hent inspirasjon utenfra.
Sett på musikk, slå opp et tilfeldig ord i en bok, trekk et inspirasjonsbilde. Finn det selv, eller be en venn sende det til deg. Du kan også lure hjernen til å bli kreativ gjennom å finne ut av hvordan to ulike inspirasjonskilder hører sammen. Ved å svare på noe uventet, finner jeg lettere stemninger som jeg selv synes er spennende. Da kjenner jeg ikke teksten min like godt lenger, og blir oppriktig nysgjerrig på hvor den skal ta meg.

 

Øystein Ulsberg Brager, dramaturg Unge Viken Teater

1. Si noe du IKKE vil si.
Hvis du føler for sterkt om noe kan det virke hemmende på skriveprosessen. Angrip i stedet tematikken fra en annen vinkel og skriv en scene som formidler det motsatte av det du vil si: Hvorfor krig er bra. Hva godt som kommer ut av klimakrisa. Hvordan mobbing er et gode. Ta oppgaven på alvor, og forsøk å ikke skrive en krass parodi. Kanskje gir dette ny innsikt eller åpner nye veier inn i materialet.

2. Prøv flow-skriving!
For å få i gang hjernen er det lurt å tvinge den til å produsere ord. Sett deg selv en tidsramme (for eksempel tre eller fem minutter) og skriv kontinuerlig uten å ta pennen opp fra papiret. Dersom du ikke kommer på noe å skrive, skriv det siste ordet du skrev om og om igjen til du kommer på noe nytt.

3. Finn en å leke med!
Slå deg på lag med en kollega som du kan skrive sammen med. Gjør det til en lek og skriv annenhver setning, annenhver replikk, hver deres karakter eller lignende. Det går fint an å få til over internett.

Hva leter du etter?

Få med deg hva som skjer på Unge Viken Teater