Møt seterjenta som ble vekket av huldra, prinsessa med gullterningene og jenta som åt opp grauten til fjøsnissen.
I LUM FUM BUDLI-BU… møter vi Marit og Guro som er venner og uvenner om hverandre, i sin iver etter å fortelle og spille for publikum. Historier om gamle tradisjoner, skapninger, dyr og folk veves sammen med folkedansrytmer, stemninger og estetiske elementer og kvaliteter fra folkemusikken og folkedansen. Vi møter skikkelser som seterjenta som ble vekket av huldra, prinsessa med gullterningene og jenta som åt opp grauten til fjøsnissen. Til slutt er barna med og får lære ei sangregle og noen av danserytmene fra forestillingen.
Marit og Guro har til denne forestillingen plukka ut materiale spesielt egna for barn fra folkemusikkarkivet i Akershus, og et utvalg av fortellingene etter Anna Monrad som har lokalt tilknytning til Nes.
Anna Monrad
Anna Monrad var født i Nes i 1886 og vokste opp hos besteforeldrene sine på plassen Tomtertangen som hørte til under Hvam. Bestemor, Inger Marie Fallet fra Sørum, er i bygdebøkene for Nes og for Sørum omtalt som ei av Romerikes siste eventyrfortellersker. Annas barndom ble naturlig nok prega av hennes historier og fortellertalent. Da Anna ble voksen og hadde utvandra til USA, skrev hun ned hva hun huska av fortellingene. Disse sendte hun til folkeminnegransker Rikard Berge, som i 1924 utga noen av dem i boka Norsk sogukunst.
Kreditering:
Idé og produksjon: Guro Erika Trøseid Gjerstadberget og Marit Vestrum
Utøvere: Marit Vestrum (fele) og Guro Erika Trøseid Gjerstadberget (trerader)
Regi: Irene Waaler Lecomte
Scenografi: Christine Lohre
Syer: Stine Bergo
Snekker: Marius Essebaggers
Samarbeidspartnere: Riksscenen, Akershus Musikkråd og Gamle Hvam Museum
Støttet av Norsk Kulturråd, Norsk Scenekunstbruk, Riksscenen og Seanse – Senter for kunstproduksjon ved Høgskulen i Volda.