For dramatikere

Tilbakemelding

Du trenger ikke erfaring for å delta

Ønsker du tilbakemelding på en tekst du har skrevet?

Vi har flere dyktige dramaturger som du kan velge mellom for å få tilbakemelding på teksten din. Dramaturgen du velger vil fortelle deg hvilket inntrykk de får av teksten, hvilke spørsmål de sitter igjen med, og gi noen forslag til videre utvikling. Tilbudet er gratis og åpent for alle mellom 15 og 30 år. Ta kontakt, da vel!

 

Slik søker du

  • Send en e-post til ungtekst@ungeviken.no
  • Dersom du ønsker tilbakemelding på teksten din fra en bestemt dramaturg, gir du beskjed om hvilken. Du kan gjerne oppgi flere i en prioritert rekkefølge.
  • Legg ved teksten din som et PDF-dokument, et Word-dokument eller et Google Docs-dokument.
    • Om du ikke vil at noen andre enn dramaturgen du har ønsket deg, skal se teksten din, kan du vente med å legge den ved. Informer i så fall om hvor mange sider teksten er på.
  • Vi spør den aktuelle dramaturgen om hun eller han har tid til å gi deg en tilbakemelding.
    • Dersom dramaturgen har tid, setter vi dere i direkte kontakt med hverandre via e-post.
    • Dersom dramaturgen ikke har tid, hjelper vi deg med å finne en annen dramaturg.

Vi ser fram til å motta søknaden din!

 

Kreditering av UNG TEKST

Hvis teksten du har fått tilbakemelding på, skal brukes videre, for eksempel i en oppsetning eller i en publikasjon, skal den krediteres slik: Teksten har fått tilbakemelding fra UNG TEKST, Unge Viken Teaters satsing på unge dramatikere.

 

Mangler det en dramaturg på listen?

Trenger du for eksempel en dramaturg som kan lese morsmålet ditt, eller en som har annen spesialkompetanse? Fortell oss om ditt spesifikke behov, så skal vi prøve å finne den rette dramaturgen for deg!

 

Bransjeveiledning

Vi tilbyr også bransjeveiledning til unge dramatikere. Hvordan kan du få satt opp manuset ditt? Vi kan fortelle om de mulighetene som finnes på Unge Viken Teater, samt gi innsikt i teaterbransjen generelt. Ta kontakt om du ønsker et møte. Vi tar gjerne samtalen over en kaffe her på teatret!

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Mehda-Zolfaqari.

Mehda Zolfaqari 

Født: 1982

Bosted: Oslo/Kristiansand

Utdanning og kompetanse: Mehda er fortellerkunstner og medlem av Fortellerhuset, Norges eldste muntlige fortellergruppe. Født i Iran, vokst opp på Holmlia i Oslo. Hun har Bachelorgrad i film og journalistikk fra Australia, persisk fra UiO og fortellerkunst og tolkeutdanning fra OsloMet. For tiden tar hun mastergrad ved Det teologiske fakultetet der hun undersøker muntlig fortelling i samtaleterapi og sjelesorg.

Bli bedre kjent med Mehda: Mehda jobber med religiøse og mytiske fortellinger, flerspråklige forestillinger og klassisk persisk litteratur. Hun opptrer på norsk, engelsk og persisk, og blander muntlig fortellerkunst med musikk, dans og poesi. Hun bruker fortellerkunsten som sosial aktivisme. Som kanskje den eneste profesjonelle koranfortelleren i Norge har Mehda sett på religiøse tekster fra et kvinnelig perspektiv og brukt koranfortellinger i interreligiøs dialog. Mehda er opptatt av sosial ulikhet. Det å kunne gi alle barn og unge en stemme er noe Mehda brenner for.

Mehda-Zolfaqari er fotografert av Elin Osjord

 

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Julian Karenga. Han sitter på en stol med et manuskript i hånden.

Julian Karenga

Født: 1995

Bosted: Oslo/Skien

Utdanning og kompetanse:  Julian er utdannet skuespiller fra The Liverpool Institute for Performing Arts (2018). Han har jobbet med outreach for hjemløse barn i Lusakas gater i Zambia, samt holdt workshops og regissert forestilling med kompaniet Barefeet Theatre. Som skuespiller har Julian frilanset i London og jobbet med Tromsø Byteater, Brageteatret og Unge Viken Teater. Det siste året har Julian jobbet mest som dramatiker.

Bli bedre kjent med Julian: En Tromsøværing, muzungu, London-boy og Oslo-gutt. En scouser uten å være Liverpool-fan. Julian er en underklasse-romantiker, som sikler aller mest etter å forene ytterpunkter i sitt arbeide. Aktivt opptatt av poesi, antirasistisk arbeid og feminisme.

Julian Karenga er fotografert av Tøri Gjendal

 

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Karen Havelin.

Karen Havelin

Født: 1980

Bosted:  Oslo

Utdanning og kompetanse:  Karen har gått på Skrivekunst-akademiet i Bergen og studert kjønnsteori, litteraturvitenskap, fransk og italiensk ved Universitetet i Bergen. Hun har Master of Fine Arts i skjønnlitterær skriving fra Columbia University i New York. Hun skriver like gjerne på engelsk som på norsk og har publisert dikt, oversettelser, essay og skjønnlitteratur på begge språk.

Bli bedre kjent med Karen: Karen utgav i 2019 romanen Les pakningsvedlegget nøye (Please Read This Leaflet Carefully) i USA, Storbritannia og Norge. Boken handler om livet til norske Laura, som følges baklengs gjennom 20 år, hvor hun bl.a. flytter fra Norge til New York, blir skilt, får barn, gjennomgår operasjoner for sykdommen endometriose. Romanen er delvis basert på egne opplevelser med kronisk sykdom og smerter fordi dette er noe Karen syntes manglet i litteraturen. Karen tror at å spre flere historier fra flere mennesker er en måte å gjøre livet bedre for alle.

Karen Havelin er fotografert av Anna Julia Granberg

 

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Balqiis Omar Ali-Hanaf.

Balqiis Omar Ali-Hanaf

Født: 1995

Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Balqiis er er utdannet manusforfatter fra Westerdals ACT Oslo (2021). Utdanningen tok for seg film, TV og teater, og gjør Balqiis til en allsidig manusforfatter. Hun har også studert for å bli bibliotekar og historiefaget. I 2023 jobbet Balqiis som aspirant-dramaturg og -dramatiker hos Unge Viken Teater.

Bli bedre kjent med Balqiis: I tekstene hennes blir det ofte tatt opp temaer som klasseskille, «komfortabel» rasisme, ensomhet og oppvekst. Hun brenner for at unge skrivende med minoritetsbakgrunn skal skrive fritt, tredimensjonalt og er den drivende kraften i deres egne historier.

Balqiis Omar Ali-Hanaf er fotografert av Julie Hrnčířová

 

Bildetekst: Skuespiller Håkon Thorstensen Nielsen i forestillingen Tivoliland. Fotograf Lars Opstad. 

Håkon Thorstensen Nielsen

Født: 1991

Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Håkon har en BA i skuespill fra Westerdals Oslo Act, og har i tillegg til å virke som skuespiller også opparbeidet seg en bred erfaring innen regi, manusarbeid og produksjon av scenekunst. Ikke minst gjennom sitt kompani Framifrå Teater, hvor han har utviklet en rekke prosjekter sammen med makker Erlend Rødal Vikhagen. Håkon debuterte som dramatiker med sitt soloprosjekt «Tivoliland», som ble utviklet i samarbeid med Ung Tekst. Håkon spilte selv i forestillingen som reiste spørsmål rundt ekstremisme, og om det å vokse opp i verdens beste land, men samtidig kjenne på en skam og forakt.

Bli bedre kjent med Håkon: Håkon har alltid vært nysgjerrig på mennesker. Det beste han vet er å studere karakterer i det offentlige rom for deretter å lete etter hvilke hemmeligheter de sitter på. Det levde livet kan både trigge og inspirere. Han ser alltid etter de mellommenneskelige relasjonene og dialogens dynamikk i en tekst, og karakterene er ofte det som inspirerer Håkon inn i en skriveprosess. Han er opptatt av å ta i bruk alle virkemidlene teateret inneholder for å fortelle historiene så best som mulig, og liker å utforske nye sjangre og uttrykk.

Håkon Thorstensen Nielsen i Tivoliland er fotografert av Lars Opstad

 

Bildetekst: Dramatiker Kathrine Nedrejord lener albuen inn til et tre. Fotograf Elliot Delage. 

Kathrine Nedrejord

Født: 1987

Bosted: Paris-regionen i Frankrike

Utdanning og kompetanse: En bachelor i litteraturvitenskap fra NTNU og Universidad de Buenos Aires, og en mastergrad i teaterstudier fra Sorbonne i Paris. Hun har publisert en rekke romaner og ungdomsbøker samt ei barnebok og har vært nominert til Ibsenprisen, Heddaprisen, Kulturdepartementets barnebokpris og Nordisk Råds litteraturpris. I 2018 vant hun Havmannprisen for romanen Forvandlinga. Hun har også vært husdramatiker på Nationaltheatret og Dramatikkens hus, og har skrevet TV-manus i tillegg til teaterstykker.

Bli bedre kjent med Kathrine: Kathrine er født i Finnmark og er same, og brenner derfor spesielt for minoritetsrettigheter og samisk sak. Til tross for dette snakker og skriver hun nok bedre fransk enn nordsamisk på det nåværende tidspunkt, for hun har bodd i Paris de tolv siste åra. Hun har også vært svært engasjert i metoo-problematikk og har skrevet to tre bøker og ett teaterstykke om voldtekt og konsekvensene det medfører.

Kathrine Nedrejord er fotografert av Elliot Delage

 

Bildetekst: Dramatiker Marie Longva Danielsen smiler blidt i et rom med varmt lys. I front stikker noen bregneblader frem. Fotograf Tori Gjendal. 

Marie Longva Danielsen

Født: 1996

Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Marie er utdannet skuespiller og teaterskaper fra East 15 Acting School i England (2019). Hun arbeider som frilans skuespiller og dramatiker, og er medgrunnlegger av teaterkompaniene Scenekunstkollektivet, som arbeider med kompetansedeling og utforsking på tvers av de ulike scenekunstfagene, og kompaniet The Cult som har som mål å skrive og sette opp «farlig» scenekunst. I 2021 var hun deltaker i Debutantprogrammet til UNG TEKST, der hun skrev sceneteksten «Eg slepp ho aldri», som var en av vinnertekstene under Norsk Dramatikkfestival 2023.

Bli bedre kjent med Marie: Marie er interessert i å sette ord på opplevelser, tanker og følelser som kjennes for skumle og forbudte til å si høyt. Om det hun skriver gjør at hun kjenner på redsel over at det skal bli sagt høyt for et publikum tenker hun at hun er på rett vei. Marie er også opptatt av den kollektive prosessen, og arbeider mye med å skape teater sammen i et ensemble, så hun setter derfor høyt den konstruktive og kreative samtalen med dramaturger og skuespillere i arbeid med egne tekster.

Marie Longva Danielsen er fotografert av Tøri Gjendal

 

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Hilda Levin.

Hilda Levin

Født: 1987

Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Hilda har vært dramaturg på Unge Viken Teater siden 2018. Hun jobber med målgruppene barnehage og småskole, er dramaturg for idéutviklinger og er veileder i UNG TEKST. Hun har en master i dramaturgi fra Århus Universitet, og er også utdannet teaterpedagog fra Örebro Universitet. Hun er fascinert av teaterets mange lag, og skrev masteren sin om å skifte mellom innlevelse og refleksjon i laiv og deltagende teater.

Bli bedre kjent med Hilda: Hilda brenner for retten til å være seg selv og til å få utfolde seg. Hun ønsker at alle skal få uttrykke seg og kjenne seg igjen i kunst og kultur. Hun har samarbeidet om deltagende kulturopplevelser i Hviterussland, Palestina og Libanon, og har programmert kultur- og politikkinnholdet til Oslo Pride. Hun synes at teater er spennende fordi det skaper rom for å utforske livet på komplekse måter, i felleskap og med alle sanser.

Hilda Levin er fotografert av Nicolas Tourrenc

 

Fotografi. Bildet viser et portrettbilde av Øystein Ulsberg Brager.

Øystein Ulsberg Brager

Født: 1983

Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Øystein har drevet UNG TEKST for Unge Viken Teater siden oppstarten i 2016 og vært ansatt som dramaturg siden 2019. Han har en BA i teaterregi fra Rose Bruford College i London. I 2008 startet han det internasjonale teaterkompaniet Imploding Fictions med fokus på moderne dramatikk.  Som frilans sceneinstruktør har han jobbet i det frie feltet og på institusjonsteatre. Medskaper av hørespill-podcasten The Amelia Project, en prisvinnende mørk komedie.

Bli bedre kjent med Øystein: Øystein er opptatt av antirasisme, fri kjærlighet og kjønnsmangfold. I 2016 fikk han sette opp en versjon av Vildanden på Teater Vestland der Gregers og Hjalmar var forelsket, en regi-drøm han hadde båret på siden han sto fram som skeiv i 17-årsalderen. I dag er han gift med den britisk-karibiske poeten Leeanne, og stolt far til deres tospråklige datter.

Øystein Ulsberg Brager er fotografert av Nicolas Tourrenc

Toril Solvang-Kayiambakis

Født: 1974
Bosted: Oslo

Utdanning og kompetanse: Toril er udannet dramaturg på Århus Universitet og har tatt dramatikerutdannelsen på Dramatiska Institutet/Stockholms Dramatiska Högskola.

Hun har også studert religionsvitenskap med fokus på religion og politikk, filosofi og teatervitenskap. I studietiden jobbet og bodde hun i Dublin, Århus og Stockholm og har vært interessert i de ulike lands teksttradisjoner. I 2010 kom hun tilbake til Norge.

Toril jobber også som regissør og har jobbet de siste årene på blant annet Det Norske Teatret, Teatret Vårt, Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Brageteatret og med frigrupper som Tigerstadsteatret og Rimfrost. Sammen med koreografen Maja Roel, driver hun Solvang & Roel.

Bli bedre kjent med Toril: Toril brenner for at alle barn og unge skal få mulighet for å oppleve et mangfoldig teater. Hun er veldig opptatt av klasseperspektivet i teatret, hun kommer selv fra arbeiderklassebakgrunn, og vil åpne opp for både temaer og former som reflekterer andre måter å se verden på. Hvem har makt og hvem har det ikke og hvorfor, det er en drivkraft i hennes arbeid.

Hun liker å jobbe i en slags dokumentarisk metode, med en form for intervjuer og undersøkelser i researcharbeidet. Reelle møter med mennesker er viktig. Teateret skal bry seg om verden utenfor teatrets vegger og være en del av den. På denne måten er det mulig å fortsette å være relevant for målgrupper og sammen med målgrupper.

Toril Solvang-Kayiambakis er fotografert av Anika Mackenroth

Hva leter du etter?

Få med deg hva som skjer på Unge Viken Teater