Av Anika Mackenroth

En varmere velkomst

De har nettopp flyktet fra hjemlandet sitt. Før de vet ordet av det, befinner barna seg i en livmor på ankomstsenteret i Råde.

Det blodrøde teltet fyller hele aktivitetsrommet på Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Barna har satt seg til rette på puter, de knudrete teltveggene bølger mykt, belysningen er behagelig dempet og vi hører fostervannet skvulpe. Vi befinner oss i livmoren til Liv sin mor, i forestillingen som – selvfølgelig – heter «Liv i mor». Om barna som utgjør dagens publikum skjønner dette, er litt tvilsomt. Ingen av dem snakker nemlig norsk.

– Vi har for tiden rundt 550 mennesker her i døgnet. Antallet har gått litt ned, det er ikke lenge siden vi hadde rundt 800 hver dag, forteller Britt Scharffenberg som leder ankomstsenteret.

Akkurat nå er det rundt 150 barn her. Seksti prosent kommer fra Ukraina, den nest største gruppen består av syrere, ifølge Scharffenberg. De som kommer hit, søker beskyttelse og de oppholder seg her til de har fått registrert asylsøknaden sin og gjennomgått nødvendige prosedyrer. Det skjer som regel i løpet av 5 til 14 dager.

– Noen kommer fra områder med aktiv krigføring, slik som i Ukraina. De er i en sårbar situasjon, men her er de trygge, sier Scharffenberg.

Vil skape gode minner

Barna i teltet har akkurat oppdaget at embryoet som skal bli til Liv (spilt av Melanie Dahl), har fått både hender og føtter, eller – de har viftet med sine egne hender og føtter og kommunisert ordløst og med hele kroppen med skuespillerne. Det glimter i små melketenner når smilene bryter frem. Hvem trenger ord når man kan ha det så fint sammen uten?

– Barn er ekstremt tilpasningsdyktige. Vi prøver å gi dem noen fine opplevelser som skaper gode minner, og det er veldig verdifullt at aktører som Unge Viken Teater kommer på besøk. Vi kan jo ikke ta disse barna med på noen ting utenfor senteret, sier Scharffenberg takknemlig.

– Alle blir så glade!

Hun forteller at både Fantorangen og Tigerbussen har vært på besøk hos ankomstsenteret. Lokale kunstnere kommer titt og ofte innom for å tegne og male sammen med barna. Unge Viken Teater spiller her for tredje gang.

– Det er så moro med teaterforestillinger og alle blir så glade – du ser det jo selv! utbryter en begeistret senterleder.

Akkurat det ser ut til å stemme på en prikk. Liv er nå i ferd med å bli født. Hun har fått på seg hjelm og tar farvel med den hyggelige vennen, Placenta (Line Starheimsæter). Livmoren bølger av rier, navlestrengen strekkes og – plopp! så er hele gjengen på gangen utenfor. Kanskje litt mer klar for å ta fatt på det nye livet. I hvert fall litt gladere.

 

Faktaboks: Teater i barnehagen

Alle barn har rett til kunst og kultur, men ikke alle kan oppsøke teater på egen hånd. Det gjelder spesielt barn under skolealder, som Unge Viken Teater anser som en naturlig del av sitt publikum. Teater i barnehagen er vår satsing på profesjonell produksjon og formidling av teater for barn under skolealder. Vi utvikler forestillingene i tett dialog med barn og pedagoger, og spiller dem i barnehagene rundt om i Viken. Les mer om satsingen her.

 

Hva leter du etter?

Få med deg hva som skjer på Unge Viken Teater